top of page
Søk

Polycystisk ovariesyndrom

Oppdatert: 21. sep. 2020

Hva er polycystisk ovariesyndrom?

Har du fått diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS), betyr det at hormonene i kroppen er i ubalanse.

Østrogener, androgener og progesteron er tre typer hormoner fra eggstokkene som påvirkes mest. Disse hormonene påvirker kroppen på flere måter, blant annet menstruasjonen, eggløsningen,  hårveksten på kroppen og i ansiktet.Hvem får sykdommen?

Sykdommen kan sees hos 5-10% av kvinner i fertil alder, og er til en viss grad arvelig.

Tilstanden kan oppstå i puberteten eller senere.

En relativt stor andel av kvinner med PCOS har tegn på stoffskiftesykdom i form av:

- Overvekt ("epleform")

- Forhøyet blodtrykk

- Forhøyet blodsukker i fastende tilstand

- Forhøyet konsentrasjon av tri glyserider i blodet.

Dette gir økt risiko for hjerte-karsykdommer.


Symptomer

Det vanligste symptomet på polycystisk ovariesyndrom er uregelmessige menstruasjoner eller at menstruasjonen uteblir. Det kan være vanskeligere å bli gravid fordi du ikke har eggløsning regelmessig.

Kvinner med PCOS har oftere uønsket hårvekst på kroppen og i ansiktet. De kan også være plaget med fet hud og kviser, også kalt akne. Halvparten av kvinnene med PCOS er overvektige. Opplever du symptomene som svært ubehagelige, kan du ta dette opp med legen din.

Diagnosen blir stilt på bakgrunn av sykehistorien og den kliniske undersøkelsen. Ofte blir det tatt blodprøver for å sjekke hormonnivået og for å utelukke andre årsaker til symptomene. Du kan bli henvist til ultralydundersøkelse for å sjekke om du har cyster på eggstokkene. Diagnosen bør stilles i samarbeid mellom fastlege og en gynekolog.


Fysiologisk hirsutisme

- Årsaken til hirsutisme er sammensatt, men det er stor normalvariasjon når det gjelder hårvekst, og enkelte har det vi kaller fysiologisk hirsutisme, det vil si økt hårvekst med mannlig mønster, men helt normale hormonprøver og regelmessig menstruasjon. Det kan da tenkes at hårsekkene av en eller grunn er ekstra mottakelig for signal fra androgenene, noe som er normalt og ikke noen sykdom.

I tillegg finnes det sjeldne hormonelle sykdommer og kreftsykdom som kan gjøre at kroppen overproduserer mannlig kjønnshormon. Det er derfor viktig med grundige undersøkelser om man opplever at det vokser mye mer og mørkere hår på kroppen enn vanlig. Dette gjelder spesielt om du også opplever avfeminiserende forandringer, som økt muskelmasse, redusert bryststørrelse eller psykiske endringer.


Behandling

Fordi PCOS viser seg på mange forskjellige måter, er det også mange behandlingsmuligheter, hvorav flere kan starte hos din fast lege.


Hva kan jeg selv gjøre?

Hvis du er overvektig og har nedsatt følsomhet for insulin, er vekttap og diett en viktig del av behandlingen. Selv mindre vekttap på 5-10% har vist seg å bedre hormonprofilen og muligheten for graviditet. Opp mot halvparten av overvektige kvinner får regelmessig eggløsning etter et slikt vekttap.


Hårfjerning

Skjemmende hår kan fjernes på mange måter. Barbering, kremer og voksbehandling fjerner hår midlertidig, og dette er noe du kan gjøre selv eller i en hudsalong.

Permanent fjerning av hår krever mer tidkrevende behandling, og det er også kostbart og kan være smertefullt. Elektrolysebehandling sikter på å skade hårroten, og laserbehandling er veksthemmende. Laserbehandling gjentas gjerne fire ganger før det blir effektivt. Dette gjøres på private klinikker. Velger du klinikkbehandling, er det viktig å sjekke at det gjøres av kvalifisert personell.

Det finnes også en krem som inneholder eflornitin som kan hemme hårveksten i ansiktet. Kremen er reseptbelagt og forskrives av lege.


Les også:

396 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page