top of page
Søk

Har du Hypertrikose?

Oppdatert: 29. apr.


At det vokser hår på kroppen vår er åpenbart helt meningen, og det er store individuelle variasjoner i hva som er «normal» hårvekst. Men opplever DU unormalt økt hårvekst kan det skyldes sykdom, men det kan også være flere andre årsaker. Hypertrikose er en tilstand med overdrevent mye hårvekst og er ofte arvelig betinget. Den kan også skylles STOFFSKIFTESYKDOM eller være en bivirkning av visse legemidler, for eksempel CIKLOSPORIN eller KORTISON BRUK.Hypertrikose kan oppstå ved fødselen eller utvikles senere i livet.

Vanlige symptomer på hypertrikose er problemer med tannkjøtt eller tennene.

Ved hypertrikose produseres vanligvis en av de tre under nevnte hårtypene:

1.Lanugo: Denne typen hår er veldig mykt og glatt, du finner de gjerne på kroppen til en nyfødt baby. Det har vanligvis ikke pigmenter/farge. De fleste babyer mister lanugo hårene bare noen dager eller uker etter fødselen. Har du hypertrikose, vil du i dette tilfellet ikke miste disse hårene men ha det livet ut. Hårene sitter her tett som et teppe.

2.Vellus: Denne hår typen finnes på nesten alle deler av kroppen, med unntak av føtter, ører, lepper og håndflate. Hårene er medium tykke og er derfor kraftigere enn lanugo hår. Hårene kan være lyse til sorte, avhengig av din etniske bakgrunn og er ca 2-8 mm langt. Har du hypertrikose vil du i dette tilfellet ha lite til kraftig hårvekst som vises punktvis.

3.Terminal: Er de kraftigste hårene vi har på kroppen. De kan bli lange og svært kraftige med mye pigment, kan også ha lite eller ingen pigment. Denne hår typen finner vi på hode, armhule, legger, og kjønns området.


Det finnes ulike grader av hypertrikose og det er individuelt hvor mye hår vedkommende har avhengig av hvilken type hypertrikose man har. Syndromet er genetisk og kan være arvelig betinget. Den økte hårveksten kan også skyldes en sykdom i stoffskiftet eller være en bivirkning av enkelte medisiner. Økt hårvekst blant kvinner med mannlig vekstmønster, hirsutisme, må ikke forveksles med hypertrikose.


Enkelt forklart;

- Hypertrikose betyr unormalt økt hårvekst, dette kan vises over hele kroppen og betegnes som en tilstand og er ofte arvelig betinget. - Hirsutisme betyr, unormalt økt hårvekst som kun følger et mannlig vekstmønster. (overleppe, hake, hals, navle, bryst, rygg) og kan skyldes en sykdom som for eksempel PCOS.

Klassifisering

To klassifiseringsmetoder brukes for hypertrikose. Den ene deler dem inn i generalisert form, hvor uvanlig mye hår er dekket over hele kroppen kontra lokalisert der kun et område på kroppen er dekket med uvanlig mye hår. Mens den andre deler dem inn i medfødt kontra ervervet. Dette skal jeg nå forklare litt nærmere.

Medfødt hypertrikose lanuginosa; -Sees ved fødselen, med at spedbarnet er helt dekket av tynt lanugohår. Under normale omstendigheter blir lanugohår tappet før fødselen og erstattet av noe grovere hår, kalt vellushår. Medfødte former for hypertrikose er forårsaket av genetiske mutasjoner, og er ekstremt sjeldne, i motsetning til ervervede former.

Medfødt omskrevet hypertrikose

- er assosiert med tilstedeværelsen av tykt vellushår på de øvre ekstremiteter. Omskrevet betegner denne typen hypertrikose, begrenset til visse deler av kroppen, som eksempel hårete albuesyndrom. Her vises det overdreven vekst på og rundt albuene.

Medfødt terminal hypertrikose

- Er preget av tilstedeværelsen av fullt pigmentert terminalhår som dekker hele kroppen. Denne tilstanden er vanligvis ledsaget av gingival hyperplasi. Denne formen kalles også for «varulvssyndrom» på grunn av det tykke, mørke håret som dukker opp. Dette er et usedvanlig sjeldent syndrom.


Medfødt generalisert hypertrikose

- Fører til at menn viser overdrevent ansikts- og overkropps hår, mens kvinner har mindre alvorlige asymmetrisk hår fordeling. Håndflate, fotsåle og slimhinnene påvirkes ikke.

Medfødt lokalisert hypertrikose

- Er en lokal økning av allerede eksisterende hår i tetthet og lengde.

Nevoid hyptertrikose

Et unntak er nevoid hypertrikose, den kan være til stede ved fødselen eller dukke opp senere i livet. Den har et isolert område med overdreven vekst av terminalhår og er vanligvis ikke relatert til andre sykdommer.

Ervervet

- Er noe man får i ettertid/etter fødselen. Ervervet hypertrikose vises etter fødselen. Årsakene inkluderer bivirkninger av medisiner, assosiasjoner med kreft og mulige koblinger med spiseforstyrrelser.

Ervervet hypertrichosis lanuginosa

-Er preget av rask vekst av lanugo hår, spesielt i ansiktet. Dette overflødige håret er veldig tynt, fint og ofte upigmentert, men kan også være mørkt.

Ervervet generalisert hypertrikose -Påvirker ofte kinn, overleppe og hake og vokser vilkårlig i disse områdene. Denne formen kan også påvirker underarmer og ben, men er mye mindre vanlig i disse områdene. Et annet kjennetegn er at flere hår gjerne opptar samme follikkel.

Ervervet mønstret hypertrikose -Kan likne på ervervet generalisert hypertrikose. Det har også en overdreven økning i hårvekst, men her i en mønsterformasjon.

Ervervet lokalisert hypertrikose -Er en økning i hårets tetthet og lengde ofte sekundært til irritasjon eller traumer. Dette begrenser seg til visse områder av kroppen.

Behandling av hypertrikose

Du kan ikke gjøre noe for å forhindre denne form for medfødt sykdom. Risikoen for visse former for hypertrikose kan reduseres ved å unngå visse stoffer, for eksempel minoxidil. Behandlingen av hypertrikose er ved å fjerne/skjule hår gjennom ulike kortsiktige metoder, inkludert:

-Barbering

-Voksing

-Hår bleking

-Klipping/ napping


Alle disse metodene er bare midlertidige løsninger. Disse metoden kan også forårsake hud irritasjon som er smertefull eller ubehagelig. På enkelte deler av kroppen kan det også være vanskelig å komme ordentlig til.

Vi anbefaler derfor elektrolysebehandling som går i hår roten og ødelegger grunnlag for fremtidig vekst. Elektrolyse er den eneste behandlingsformen som tar alle typer hår og som gir et permanent resultat livet ut.

2 978 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page