top of page
Søk

Hirsutisme og Hormoner

Oppdatert: 12. mar. 2021

Mellom fem og ti prosent av alle kvinner i reproduktiv alder får hirsutisme. Enda flere kvinner i overgangsalderen opplever mer gjenstridige hår og økt hårvekst. Dette viser seg spesielt i ansiktet som overleppe, hake og hals, men også mage, bryst og rygg.Hår

Mennesker er født med rundt fem millioner hårfollikler fordelt på hele kroppen. Disse hårene kan deles inn i to kategorier, vellushår og terminalhår. Vellushår er fine, myke hårstrå som vi blir født med og er helt uten pigmentfarge mens terminalhår er langt, grovt og med farge og utvikles på ulike stadier senere i livet. Antall hårfollikler endrer seg aldri, men størrelsen og typen av hår kan endre seg under påvirkning av flere faktorer.


Hormoner

Mannlige kjønnshormoner kalles androgene hormoner, mens de kvinnelige omfatter østrogener og progesteron. Både mannlige og kvinnelige kjønnshormoner produseres av begge kjønn. Hos kvinner vil større mengder testosteron enn normalt føre til maskulinisering. Som i denne sammenhengen vil kunne gi kvinner økt hårvekst.


Fem til ti prosent av alle kvinner i reproduktiv alder har hirsutisme. Enda flere kvinner som kommer i overgangsalderen opplever økt vekst og mer gjenstridige hår. Dette skyldes en reduksjon av det kvinnelige hormonet og en økning av det mannlige. Derfor er det mange kvinner som føler for å fjerne sjenerende og uønsket hårvekst.


Hirsutisme

Hirsutisme er økt hårvekst hos kvinner som følger et mannlig kjønnsmønster. Det vil si ekstra hår på områder der hvor menn vanligvis får hår som for eksempel overleppe, hake, hals, kinn, bryst, mage og rygg. Graden varierer, fra person til person men likhetstrekkene er altså økt hårvekst av terminalhår (grovt, langt og med pigment/farge).


Hypertrikose

Hirsutisme må ikke forveksles med hypertrikose. Ved hirsutisme ser vi en økt hårvekst i androgensensitive områder (mannlig preget hårvekst), mens ved hypertrikose sees unormalt økt hårvekst generelt på hele kroppen. Hypertrikose kan ha flere årsaker, men tilstanden er ofte arvelig betinget. I enkelte tilfeller kan det skyldes stoffskiftesykdom eller være en bivirkning av visse legemidler, for eksempel ciklosporin.


Hår reduksjon

Laser er ikke permanent, hårene er borte kun for en mindre periode, deretter vil de vende tilbake. Det er mulig å oppnå opptil 70% hårreduksjon, men resultatet avhenger også av din hudfarge, hårets tykkelse og farge.


Mørkt hår mot lys hud er optimalt for hårfjerning med laser. Helt lyse, grå, rødlige eller hår med lite pigment går ikke å fjerne med laser. Grunnen til dette er fordi laserstrålen tiltrekkes til pigment (jo mørkere dess bedre), hvilket disse hårene savner. Mørk hud inneholder også samme type pigment som hår/hårrøtter, dermed er det stor risiko for pigmentforandringer.


Elektrolyse derimot kan fjerne alle typer hår, på alle typer hudfarger. Så dette er definitivt den sikreste metoden når det gjelder fjerning av uønsket hårvekst. Og du vil få 100% permanent resultat.

3 113 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page